НАУКА ТА МИСТЕЦТВО ЕФЕКТИВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В МЕДИЦИНІ: ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ З ПОКРАЩЕННЯ СПІЛКУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/eddiscourses/2023-1-2

Ключові слова:

ефективні комунікації, медицина, медичний персонал, пацієнти, якість медичної допомоги, комунікативні навички.

Анотація

Стаття досліджує проблему ефективних комунікацій в системі охорони здоров’я, з фокусом на спілкуванні між медичним персоналом і пацієнтами. Основна увага приділяється ролі навичок ефективної комунікації для поліпшення відносин з пацієнтами і підвищення якості медичних послуг. Стаття розглядає виклики, з якими стикаються медичні фахівці у плані ефективної комунікації, та перспективи вдосконалення навичок спілкування між лікарями і пацієнтами та іншими фахівцями в медичній сфері, пропонує огляд важливості комунікації в медичній практиці та надає практичні поради щодо покращення спілкування з пацієнтами, привертаючи увагу до того, що якісне і ефективне спілкування може покращити результати лікування, підвищити задоволення пацієнтів і покращити взаємини між пацієнтами та медичним персоналом. Розглядаються ключові аспекти комунікації, такі як активне слухання, зрозуміле пояснення медичних термінів, емпатія та використання нетехнічного мовлення. У статті також надаються конкретні поради та стратегії, які лікарі та медичний персонал можуть використовувати для покращення комунікації з пацієнтами. Ці поради включають: налагодження емоційного зв’язку, активне включення пацієнтів у процес прийняття рішень, пояснення діагнозу та плану лікування у доступній формі. Стаття доповнює можливості для розвитку фахових навичок медичного персоналу, адже підвищення ефективності комунікації в медицині не тільки для медичних спеціалістів, але і для будь-яких осіб, які залучені до надання медичної допомоги, сприяє покращенню якості медичної допомоги і рівня здоров’я в цілому. Ця публікація пропонує новий підхід до покращення комунікації в медичному середовищі, спираючись на методи так званого ненасильницького спілкування (ННС). Дана методика має потенціал допомогти медичним працівникам та пацієнтам зрозуміти один одного краще і забезпечити більш ефективну взаємодію.

Посилання

Медицина, загорнута у сервіс: підсумки масштабного дослідження в медичній сфері. 4Service. URL: https://4service.group/meditsina-zagornuta-u-servis-pidsumki-masshtabnogo-doslidzhennya-v-medichnij-sferi/. 2023.

Знаменська М.А., Слабкий Г.О., Знаменська Т.К. Комунікації в охороні здоров’я. Київ, 2019. 194 с.

Оксана Петриченко. Секрети людино орієнтованої консультації: Посібник та курс Емпатія та людяність в охороні здоров’я. URL: https://mededu.org.ua/humanity-and-empathy-in-healthcare/. 2021.

Ростислав Кузяків. 5 технологій, які модернізують та покращують медицину. URL: https://ingeniusua.org/articles/5-tekhnologiy-yaki-modernizuyut-ta-pokraschuyut-medicinu. 2020.

Холод О. Соціальні комунікації: тенденції розвитку : навч. посіб. 2-ге вид., перероб. й доп. Київ : Видавництво «Білий Тигр», 2018. 370 с.

Бронікова Світлана. Практики комунікативної культури в медичному закладі. Пацієнт-центрований підхід. Посібник в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. URL: https:// file:///C:/Users/ASA/Downloads/communication-culture%20.pdf. 2020.

Maryna Starodubska. Наука та мистецтво зворотнього зв’язку: як критикувати конструктивно та без втрати мотивації. TLFRD.com’s Newsletter. URL: https://tlfrd.substack.com/p/cb3. 2023.

Мединська А.В., Коноваленко С.О. Особливості вербального спілкування медичного працівника і хворого. Медсестринство. 2016. № 2. С. 13.

Абдряхімова Ц., Мухаровська І., Клебан К. Особливості комунікації у медичному середовищі (методичні рекомендації). URL: https://uk.e-medjournal.com/index.php/psp/article/view/212. 2020.

Як побудувати ефективну комунікацію з пацієнтом. Розділ курсу академії НСЗУ для фахівців первинної медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP. Академія НСЗУ. URL: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=183. 2023.

Ефективні комунікації закладів охорони здоров’я. Курс для фахівців закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), які відповідають за комунікації. Академія НСЗУ. URL: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=198. 2023.

Маршалл Розенберг. Мова життя. Ненасильницьке спілкування (ННС) (українською мовою). м. Київ : Ранок, 2020. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Гетьман, О. І. (2023). НАУКА ТА МИСТЕЦТВО ЕФЕКТИВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В МЕДИЦИНІ: ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ З ПОКРАЩЕННЯ СПІЛКУВАННЯ. Медицина та фармація: освітні дискурси, (1), 9–14. https://doi.org/10.32782/eddiscourses/2023-1-2