ДО 30-РІЧЧЯ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ НТ АГЕТ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/eddiscourses/2024-2-5

Ключові слова:

наукове товариство, статут, президент, морфолог, Конгрес

Анотація

Всеукраїнська громадська організація «Наукове товариство анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України» (НТ АГЕТ України) об’єднує науковців, які досліджують будову тіла людини і тварин на макроскопічному і мікроскопічному рівнях в нормі та після впливу зовнішніх і внутрішніх чинників з використанням корекції та без неї. Це організація, яка об’єднує за науковими інтересами морфологів України для обміну досвідом, науковими здобутками, інформацією, для навчання й виховання молодих спеціалістів, для надання допомоги науковцям-морфологам і здійснення всебічної підтримки їх професійному зростанню і становленню як вчених. Однією з важливих місій НТ АГЕТ є популяризація суто української науки в Україні і за кордоном, тому товариство українських морфологів є членом міжнародних морфологічних організацій. НТ АГЕТ України має свою історію, якою пишається й досліджує, і своїх видатних особистостей, яких пам’ятає і шанує. Головним керуючим органом товариства є Конгрес, який проводиться не рідше як один раз на п’ять років. У період між конгресами роботою товариства керує президія на чолі з обраним президентом, основним документом є статут, члени товариства мають посвідчення. НТ АГЕТ складається з науковців, які досліджують тіло людини, адаптуючи до його структур результати експериментальних досліджень, проведених на тваринах; і з морфологів, які досліджують будову тварин. Незважаючи на різнобічні інтереси й великі відстані між членами товариства, їх об’єднують любов до науки, бажання працювати та досліджувати, інтерес до своєї праці і праці своїх наукових побратимів і шанобливо-турботливе ставлення до України, яке мотивує до розвитку відповідно до її потреб. Цього року НТ АГЕТ України відмічає свій маленький ювілей, йому виповнюється 30 років. Для товариства це, можливо, маленький термін, але об’єм досягнень – дуже великий і свідчить про презентабельність НТ АГЕТ як потужного джерела інтелектуальної наукової власності держави Україна. Про перспективність і значимість товариства українських морфологів свідчать звіти і результати наукових досліджень, які представлені на конференціях і конгресах НТ АГЕТ за 30 років існування. Попри важку ситуацію в Україні, пов’язану із вторгненням на її територію держави-терориста, науковці-морфологи продовжують свою діяльність, підтримуючи один одного, активно долучаючись до допомоги Збройним силам України, постраждалим і членам товариства, які долучилися до лав ЗСУ.

Посилання

Chaikovsky Yu.B., Raskaliei V.B., Raskaliei T.Ya., Pivtorak V.I., Shepitko V.I. History of the creation of the scientifi c society of anatomists, histologists, embryologists and topographic anatomists of Ukraine. World of medicine and biology. 2022; 4 (82): 256–9.

Аппельханс О. Л., Раскалєй В. Б., Яременко Л. М., Півторак В. І., Попадинець О. Г., Шепітько В. І. та ін. З історії конгресів Всеукраїнської громадської організації «Наукове товариство анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України». Archive of Clinical Medicine. 2024; 29 (2): 89–95.

Актуальні питання анатомії, гістології, ембріології та топографічної анатомії: тези доповідей VI конгресу анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України, м. Запоріжжя, 16–18 вересня 2015 р. 119 с.

VII конгрес Наукового товариства анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України: програма VII конгресу НТ АГЕТ України, Одеський національний медичний Університет, м. Одеса, 2–4 жовтня 2019 р. 37 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-11

Як цитувати

Раскалєй, В. Б., & Раскалєй, Т. Я. (2024). ДО 30-РІЧЧЯ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ НТ АГЕТ УКРАЇНИ. Медицина та фармація: освітні дискурси, (2), 24–28. https://doi.org/10.32782/eddiscourses/2024-2-5